perjantai 6. syyskuuta 2013

Käynti viinatehtaassa

Stumbras-viinatehdas (Kaunas) on avoinna ryhmille

Liettuan suurimpiin alkoholitehtaisiin kuuluva Stumbras on avoinna kävijöille maistiaisineen kaikkineen.

Pieni museo (Stumbro muziejus) esittelee tehtaan historiaa tsaarin ajasta ensimmäiseen itsenäisyyteen, neuvostoajoista nykyhetkeen.

Tehdas perustettiin 1906 Venäjän imperiumin alkoholimonopolin tuottajaksi. Alun perin tehdas tuotti 56-prosenttista vodkaa ja 96-prosenttista spriitä, mutta sittemmin prosentteja on laskettu.

Ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaiset ottivat tehtaan haltuunsa, laskien alkoholiprosenttia. Neuvostoaikana tehdas oli ankaran valvonnan alaisena, mutta saavuttaen nostalgisen aseman köyhän kansan keskuudessa.


Nyt tehdas on profiililtaan korkea, keskittyen huolelliseen suodattamiseen ja luonnon raaka-aineisiin. Tehdas tuottaa kolmea eri 999-bitteriä, jossa on käytetty 27 erilaista luonnon raaka-ainetta (alkuperäinen keltainen, punainen appelsiini, tumma vihreäetikettinen kahvipavuja sisältävä sekä kirkas 999-vodka), liköörejä sekä ranskalaista brandya, joka jatkojalostetaan ja pullotetaan täällä.


Museo ei ole suuri, mutta viereinen maisteluhuone saattaa kiinnostaa enemmän. 

Museon opas esittelee historiallista viinanpolttolaitetta.


Maistiaisten jälkeen saa shoppailla, ja monet haluavat mukaansa 999-juomien ekstraktia, joka polttaa kurkunpäätä kuin lääke. Tätä juomaa myydään 100 ml pulloissa.Alkoholissa lilluvat chilit, yritit ja muut mausteet ovat esillä näytösluonteisesti.


Museon opas esittelee yrttejä, jotka käytetään 999-likööreihin.


Historiallisia etikettejä on esillä museossa, kymmenien vanhojen pullojen lisäksi.


Tehtaan modernit laitteet kuuluvat tehdaskierrokseen.


Tehtaan logot ovat vaihdelleet vuosikymmenten saatossa, osin poliittisin perustein. Kolme löytöä liittyy tähän valikoimaan: miten poliittiset seikat ovat vaikuttaneet tehtaan logoon?

Museo sijaitsee bussiaseman lähellä osoitteessa K. Būgos gatvė, muziejus@stumbtas.lt. Kaikki käynnit pitää sopia etukäteen, ryhmässä pitää olla vähintään viisi henkeä ja kaikkien täytyy olla vähintään 18-vuotiaita. Esittely ja neljä drinkkiä 25 Lt, kahdeksan drinkkiä 40 Lt, 10 drinkkiä 60 Lt.

* * *

Tämä on Suomalaisen Matkaoppaan Liettua-blogi.

Vuoden 2008 painos on myynnissä kirjakaupoissa ja nettimyynnissämme. Blogi päivittää ja täydentää opaskirjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti